În 2018, Gabriela Firea a tăiat masiv banii pentru investiții. De la 1,2 miliarde lei la început de an, au rămas doar 0,85 miliarde lei la final de an. Și nu pentru că s-ar fi economisit prin contracte încheiate la prețuri mai avantajoase.
Motivul real al tăierilor a fost incompetența dublată de indiferență. Mai precis, Primăria și instituțiile din subordine nu au fost capabile să deruleze procedurile necesare pentru realizarea lucrărilor de investiții. Și nici nu le-a păsat. Banii rămași necheltuiți au fost direcționați către statui și spectacole.
București: investiții și dezvoltare zero în 2019.
Zilele următoare Primăria Municipiului București și primăriile de sector sunt obligate să publice proiectele de buget pentru 2019. Aceste bugete vor sta în dezbatere publică minim 15 zile.
“Pe baza cifrelor și realizărilor din anii anteriori și a schimbărilor recente de politici si legislație anticipez că PSD-ALDE și Firea pregătesc un buget cu care condamnă Bucureștiul la faliment.
Veniturile reale ale PMB vor fi în acest an de maxim 3,8 miliarde lei, valoare în linie cu veniturile din 2016 de 3,82 miliarde lei și cele din 2017 de 3,86 miliarde lei, dar mai mici decât cele realizate în 2018 de 4,19 miliarde lei. Scăderea de venituri se datorează cotei mai mici din impozitele pe veniturile bucureștenilor ce vor fi transferate de la bugetul central ca urmare a a politicilor PSD-ALDE. Iau banii de la comunitățile locale pentru a-și acoperi găurile și de a recompensa doar primarii obedienți”, a scris liberalul Gabriel Dumitracu pe pagina sa de facebook.
Trebuie știut că de când e primar general, Firea a cheltuit cu 1,2 miliarde lei mai mult decât veniturile realizate. Dacă banii s-ar fi dus în spitale noi, drumuri, pasaje, școli sau grădinițe, modernizarea termoficării sau schimbarea parcului de autobuze și tramvaie, toată lumea ar fi fost mulțumită și orașul s-ar fi dezvoltat. Dar banii s-au cheltuit, în cea mai mare parte, ineficient, așa cum am vazut toți, a mai precizat Dumitrașcu.
Dumitrașcu a făcut o analiză a situației actuale și a prezentat și soluțiile viabile:
Regulile de elaborare a bugetul nu-i mai permit lui Firea să umfle artificial capitolul de venituri în acest an și o lasă făra suport pentru noi promisiuni deșănțate. Pentru că în ultimii doi ani nu a realizat colectarea veniturilor proprii ale PMB într-o proporție de cel puțin 97%, în acest an poate cuprinde în buget doar venituri totale care nu pot depăși realizatul din 2018, adică 4,19 miliarde lei, față de 5,57 miliarde lei cât planificase.
În aceste condiții, cheltuielile prioritare vor fi cele de funcționare ale administraiței: cu bunuri și servicii de 1,2 miliarde lei , subvențiile pentru căldură 1,2 miliarde lei(creșterea costului de transport , distribuție datorită pierderilor) și transport peste 1 miliard lei(extinderea rutelor în Ilfov), asistență socială de 0,6 miliarde lei, rate și dobânzi de 0,2 miliarde lei, cheltuielile cu salariile de 0,3 miliarde lei. Doar aceste cheltuieli obligatorii depașesc veniturile reale totale. Pentru continuarea investițiilor începute, demararea construcției spitalului metropolitan, achiziția de noi autobuze și tramvaie mai sunt necesari încă 1,8 miliarde, dar alocările și disponibilul de bani vor tinde spre zero. Deci, dezvoltare zero în 2019!
În plus, d-na Firea are o problema de fond cu elaborarea și aprobarea bugetului. Legea o obliga să propună și bugetul instituțiilor din subordine finanțate total sau parțial de la buget sau exclusiv din surse proprii. Dar aici avem o mare problemă: cum să bugetezi finanțarea companiile municipale, declarate ilegalele și ce alocări bugetare să acorzi administrațiilor pe care tocmai le-ai propus spre desființare?
În acest an minciunile, manipularile și proiectele promovate doar pentru creșterea imaginii personale, dar și deciziile greșite și cele amânate se întorc împotriva lui Firea. În 2019 o să constatăm pe pielea noastră o Firea în toată strălucirea lipsei de har administrativ și splendoarea lipsei de competențe. Din păcate, vom suferii noi toți.
Există o cale pentru a salva dezvoltarea Bucureștiului: regândirea și reproiectarea administrației municipale și metropolitane, renunțarea la manifestări inutile, ajustarea stipendiilor și restructurarea cheltuielilor de administrare ale orașului. Doar așa redeschidem calea spre modernizare și dezvoltare a Bucureștiului. Chiar și în acest caz există doua mari incertitudini. Are d-na Firea această determinare? Și dacă o are, știe ce are de făcut? Pe baza a ce ne-a demonstrat în aproape 3 ani de mandat raspunsul e clar: NU!
Comments are closed.