Liberalul Gabriel Dumitrașcu a făcut, pentru inprimărie.ro, o analiză a deciziilor care au dus la starea de faliment de la RADET.
“Încercând să rezolve cu superficialitate problema insolvenței RADET, primăria a dus-o în faliment. Riscăm că bucureștenii să nu mai aibă asigurat serviciul de apă caldă și căldura din cauza unor meschinării și năravuri politice. Ne-au demonstrat, încă odată, că soluții de guvernare și administrare nu au, în schimb, fac jocuri cinice pe spatele bucureștenilor. RADET a fost doar operatorul sistemului de transport, distribuție și furnizare a energiei termice. Vazînd nesusținerea financiară din partea PMB, dar și bâjbâielile, lipsa de profesionalism și numirile pe criterii de cumetrie a conducătorilor mandatați să gestionezea insolvența RADET am anticipat falimentul. Am cerut public doamnei primar general la începutul anului să convoace o dezbatere pentru identificarea unei soluții juridice și instituționale”, este de părere Gabriel Dumitrașcu.
În opinia lui Gabriel Dumitrașcu, doamna primar general, Gabriela Firea, a avut că singură soluție: confirmarea companiei Energetică, declarată ilegală.
Numai că, partidele din opoziție și o facțiune a celor aflate la putere în Consiliul General au respins propunerea.
“PNL a refuzat și de această dată tentația unei opoziții negativiste și sterile, care nu dă soluții alternative ci doar contestă și împinge adversarul politic la greșeală, ostilizând electoratul în ideea unui vot negativ masiv. Liberalii nu sunt în opoziție cu bucureștenii ci doar cu administrația Firea și de câte ori am putut ne-am implicat pentru rezolvarea problemelor bucureștenilor, indiferent cu cine au votat și indiferent că ne-am expus criticilor colegilor de opoziție. Am propus și argumentat înființarea în legalitate a noii companii Termoenergetică, care să funcționeze mai performant, pe baza standardelor de management corporativ, această urmând să preia operarea sistemului centralizat de termoficare de la falimentarul RADET”, a mai explicat liderul PNL.
Proiectul PNL a fost dezbătut cu toate forțele politice din Consiliul General și în final aprobat.
Termoenergetica, doar pe hârtie
Au trecut șase săptămâni de la aprobarea înființării Termornergetica și executivul primăriei nu a fost capabil să înregistreze la Registrul Comerțului societatea astfel încât această să fie funcționala la momentul falimentului RADET.
Acesta e motivul pentru care au cerut amânarea aplicării hotărârii de faliment. În plus, doamna primar general nu a înțeles că am oferit o soluție, dar această soluție dă rezultate bune doar dacă societate este populată cu profesioniști, nu cu politruci și rude. Concluzia mea este că PSD-ului poți să-i pui pe tavă soluții care merg în toată lumea, ei reușesc să le compromită prin atitudine și năravuri și să le facă neoperaționale, crede Gabriel Dumitrașcu.
“Acesta e motivul cel mai serios pentru care odată cu schimbarea primarului general și a majorității din Consiliul General, trebuiesc evaluați directorii și selectați doar aceia cu reale calități profesionale demonstrate.Dar dincolo de construcția juridică și instituțională, asigurarea energiei termice și a apei calde ține de intensitatea și ritmul investițiilor PMB în modernizarea rețelelor de transport și distribuție. Nici din această perspectivă lucrurile nu stau bine. Analizați cifrele din buget și vă apucă de acum frigul”, este de părere liberalul.
Prețul gigacaloriei achitat în prezent de populație este un preț corect?
Răspunsul nu poate fi decât nuanțat și depinde de perspectiva din care îl privești, crede specialistul în energie Dumitrașcu.
“Prețul cu care CET-urile vând gigacaloria RADET este în jur de 223 lei. Adăugând costurile de transport , distribuție și costurile cu pierderile tehnologice, prețul real este de 524 lei/gigacaloria. Din prețul real, prețul energiei termice plătite de populație este de163 lei/gigacaloria. Rezultă că pentru fiecare gigacalorie consumată de cei 1,2 milioane de consumatori racordați la sistemul centralizat, PMB suportă diferența de 361 lei/ gigacaloria. Țineți cont că în fiecare an sunt subvenționate în medie 3,2 milioane gigacalorii. Asta înseamnă că în 2019 doar subvenția plătită pentru energia termică depășește 1,2 miliarde. Raportat la veniturile totale ale PMB de 3,8 miliarde lei, reprezintă aproape o treime din buget. Dacă avem în vedere că bugetul Bucureștiului se constituie din contribuțiile tuturor celor ce locuiesc, muncesc sau au proprietăți aici, rezultă că sunt 800 mii de cetățeni care doar contribuie fără a beneficia de energie termică subvenționată. Pentru că acest sistem de subvenționare nu este sustenabil, legea prevede că din 2021 doar persoanele vulnerabile vor mai primi subvenția la căldură. În același timp, prețul întreg de 524 lei/gigacalorie este greu de suportat de cele mai multe familiile care au venituri ceva mai mari decât pragul de vulnerabilitate”, este analiza liberalului.
Soluții pentru un preț suportabil
Există două soluții de a face prețul suportabil. Prima constă în investiții care să conducă la scăderea pierderilor și a consumurilor specifice, a două pleacă de la posibilitatea prevăzută în legislația comunitară de a subvenționa, în anumite condiții, o parte din costul unui serviciu public de interes general și neabordată pâna acum de PMB.
“Sunt hotărât să fac ceea ce trebuie și să reduc șocul unui preț mare, reducând la maximul posibil costul încălzirii centralizate.
Totodată, am propus pentru ceilalți 800 mii de bucureșteni un program de stimulare a înlocuirii actualelor sisteme individuale de încălzire cu unele mai performanțe energetic, care să reducă prețul încălzirii, dar care să aibă și emisii mai reduse, contribuind semnificativ la scăderea poluării aerului”, a conchis Dumitrașcu.
Comments are closed.