Press "Enter" to skip to content

Refugiații ucraineni dintr-un cămin studențesc din București

HTML Image as link
Qries

Universitatea Tehnică de Construcții București (UTCB) a găzduit timp de aproape trei ani refugiați ucraineni în Căminul 2 din campusul său de pe Bulevardul Lacul Tei. Aceasta a fost o inițiativă umanitară de amploare, susținută de voluntari și organizații de caritate, care s-a încheiat luni, când cei aproximativ 90 de refugiați, în mare parte femei, copii și bătrâni, au fost evacuați din cămin.

Decizia de evacuare și rolul forțelor de ordine

Motivul principal al evacuării a fost modificarea legii pentru refugiații ucraineni, prin care au fost reduse beneficiile financiare pentru cei găzduiți în centre speciale. Potrivit universității, jumătate dintre refugiați nu mai erau eligibili pentru locuința în campus, iar pentru cei care au refuzat să părăsească căminul, a fost necesară prezența Poliției și Jandarmeriei pentru a evita situații tensionate și pentru a asigura un transfer în siguranță.

Refuzul refugiaților de a părăsi căminul și nemulțumirile exprimate

Mulți dintre refugiați s-au opus relocării din cauza condițiilor din alte centre, unde, conform declarațiilor lor, ar fi urmat să fie cazați în paturi comune, lipsind intimitatea pe care o aveau la UTCB. Tania, o femeie refugiată, a explicat dificultățile sale personale, având doi părinți cu dizabilități. Mai mult, alți refugiați și-au exprimat temerile că ar putea fi despărțiți de membrii familiei, lucru pe care l-au evitat până acum datorită organizării din Căminul 2.

Opinia UTCB și rolul studenților voluntari

Reprezentanții UTCB au subliniat că, deși universitatea nu are obligația legală de a susține refugiați, a menținut activitatea acestui cămin de urgență timp de aproape trei ani, ajutând refugiații să beneficieze de spații decente și sigure. Studenții UTCB au jucat, de asemenea, un rol important, implicându-se în sprijinul direct al refugiaților și facilitând comunicarea. Cu toate acestea, potrivit oficialilor, această implicare a fost o măsură temporară, iar căminul necesită renovare pentru a putea fi redeschis în beneficiul studenților.

Relocarea refugiaților și sprijinul ONG-urilor

Refugiații evacuați au fost relocați în centre de găzduire din București, Iași și alte locații. Asociația 4 Change, în colaborare cu UNHCR, a oferit suport financiar pentru chirie pe o perioadă de trei luni. În plus, Direcția Generală de Asistență Socială și Protecția Copilului (DGASPC) a Sectorului 2 a asigurat consiliere refugiaților, pentru a le facilita tranziția.

Relocarea refugiaților continuă să fie o provocare, dar autoritățile și ONG-urile locale au făcut eforturi pentru a asigura soluții pentru fiecare caz în parte.

sursa foto: HotNews/Adelina Mărăcine

More from Din BucureștiMore posts in Din București »

Comments are closed.

HTML Image as link
Qries