Press "Enter" to skip to content

Institutul Oncologic București nu mai are medicamente pentru bolnavii de cancer pulmonar

HTML Image as link
Qries

Zeci de pacienți diagnosticați cu cancer pulmonar au fost afectați de criza medicamentelor la Institutul Oncologic București (IOB), aceștia fiind trimiși acasă fără a-și putea continua tratamentul. Lipsa medicamentelor esențiale pentru terapia cancerului pulmonar a fost confirmată de surse Digi24 și Europa Liberă.

Situația critică a finanțării Institutului Oncologic București

Reprezentanții Institutului Oncologic București susțin că problema a fost cauzată de sumele insuficiente alocate de Casa de Asigurări de Sănătate a Municipiului București (CASMB). Potrivit Digi24, fondurile alocate de CASMB sunt mult prea mici în comparație cu nevoile medicale și operaționale ale IOB.

La începutul lunii septembrie, Institutul Oncologic București a solicitat 10 milioane de lei pentru achiziția de medicamente necesare tratamentului pacienților cu cancer. Cu toate acestea, CASMB a virat către spital doar mai puțin de jumătate din suma cerută, și asta abia pe 24 septembrie. Din cauza acestei situații, IOB a fost nevoit să trimită pacienții bolnavi de cancer pulmonar acasă în data de 25 septembrie, din lipsa medicamentelor.

Încercările Institutului Oncologic de a găsi soluții temporare

În încercarea de a face față crizei, reprezentanții Institutului Oncologic București au apelat la ajutorul Spitalului Universitar de Urgență Elias. Acesta a oferit medicamente suficiente pentru a trata doar 10 pacienți, ceea ce reprezintă însă doar o soluție de moment, problema lipsei medicamentelor fiind departe de a fi rezolvată.

Conform surselor medicale, aceasta nu este prima dată când IOB se confruntă cu o asemenea criză de medicamente. Probleme similare s-au manifestat în trecut, punând în pericol sănătatea pacienților dependenți de tratamentul oncologic.

Poziția Casei de Asigurări de Sănătate a Municipiului București

Directorul general al CASMB, Ion Mîțu, a oferit o explicație referitoare la situația creată, susținând că Institutul Oncologic a primit recent o sumă suplimentară destinată tratamentelor oncologice. „2,56 milioane de lei au primit ieri în plus pentru luna septembrie, pentru 6 zile. De pe 1 octombrie primesc banii pentru octombrie, primesc 8 milioane. Nu poți să ceri 10 milioane cât îmi cere mie fiecare medic la spital. Se face o medie pe toate lunile anului, media e de 4,4 milioane lei/lună. Suplimentar, când au nevoie, suplimentăm când cer mai mult, în câteva zile. La mijlocul lunii vin și ne spun că au mai mulți bolnavi și noi le dăm banii”, a explicat Ion Mîțu pentru Europa Liberă.

Întrebat despre motivul pentru care pacienții au fost trimiși acasă, Mîțu a afirmat că acest lucru ține de managementul intern al spitalului și nu de CASMB: „Nu știu de ce i-au trimis acasă. Asta e problemă de management. Nu știu ce s-a întâmplat. Noi le-am dat ieri (24 septembrie)”, a adăugat el.

Problema de fond: o criză de management sau o lipsă cronică de finanțare?

Situația de la Institutul Oncologic București scoate în evidență o problemă mai largă în ceea ce privește finanțarea sistemului de sănătate și gestionarea resurselor în spitalele din România. Pe de o parte, Institutul Oncologic afirmă că fondurile primite sunt insuficiente pentru a asigura medicamentele necesare pacienților săi, în timp ce CASMB susține că sumele sunt suplimentate ori de câte ori este necesar și că problema ține de modul în care spitalul își gestionează resursele.

Lipsa medicamentelor oncologice esențiale are efecte grave asupra pacienților, ale căror vieți depind de continuitatea tratamentului. Întreruperea terapiilor poate duce la agravarea bolii, diminuând șansele de supraviețuire. În acest context, responsabilitatea cade atât asupra instituțiilor statului, care trebuie să asigure finanțarea adecvată a sistemului sanitar, cât și asupra managementului spitalicesc, pentru a gestiona corect resursele.

Ce urmează?

Situația creată la Institutul Oncologic București este simptomatică pentru un sistem de sănătate subfinanțat și slab gestionat. Pacienții afectați de această criză au nevoie de soluții rapide, iar autoritățile trebuie să găsească metode eficiente pentru a asigura continuitatea tratamentelor vitale pentru bolnavii de cancer. De asemenea, este necesară o analiză profundă asupra modului în care sunt alocate și gestionate fondurile pentru a preveni astfel de situații în viitor.

Această situație alarmantă semnalează necesitatea unei reforme în sistemul de sănătate, atât în ceea ce privește finanțarea, cât și managementul intern al spitalelor. Pacienții nu își pot permite să aștepte sau să fie trimiși acasă fără tratamentul de care depinde viața lor.

sursa foto: contrib/116919432012374887868

HTML Image as link
Qries
More from Din BucureștiMore posts in Din București »

Comments are closed.

HTML Image as link
Qries