Press "Enter" to skip to content

Primarul Nicuşor Dan afirmă că pasajul de la Unirii ar rezista unui cutremur de 6-7 grade, deși este încadrat în categoria a patra de siguranță

HTML Image as link
Qries

Primarul general al Capitalei, Nicuşor Dan, a făcut recent declaraţii referitoare la starea pasajului de la Unirii, un subiect de interes public din perspectiva siguranţei infrastructurii în cazul unui cutremur puternic. Conform acestuia, pasajul este încadrat în categoria a patra din cinci, în ceea ce priveşte siguranţa structurală, unde categoria unu reprezintă cea mai ridicată siguranţă, iar categoria cinci este cel mai jos nivel de securitate. Dan a subliniat că, deși nu este expert în structuri de rezistenţă, consideră că pasajul ar putea rezista unui cutremur de intensitate medie, dar admite că un seism de mare magnitudine ar putea crea probleme majore în special pentru clădiri.

Expertiza referitoare la pasaj a fost realizată de Primăria Sectorului 4 şi indică faptul că planşeul de beton se află în categoria “nesatisfăcător” (categoria a patra). Acest lucru înseamnă că pasajul nu este în pericol imediat de prăbuşire, dar nu se află nici într-o stare optimă. De asemenea, Dan a menţionat că alte poduri din Bucureşti, cum ar fi cele de la Obor, Lujerului şi Bucureşti-Ploieşti, sunt clasificate în categoria a cincea, ceea ce le plasează într-o stare structurală şi mai precară.

Dan a subliniat că expertiza iniţială a fost completată recent cu o actualizare, care indică faptul că situaţia pasajului s-a deteriorat într-o oarecare măsură. Cu toate acestea, expertul care a realizat aceste documente nu a precizat că planşeul ar fi în pericol iminent de prăbuşire.

Întrebat în legătură cu riscul unui cutremur, Nicuşor Dan a afirmat că, deşi nu este specialist în domeniu, este de părere că pasajul ar rezista unui seism de magnitudine 6 pe scara Richter. În cazul unui cutremur de magnitudine 7, acesta crede că problemele majore s-ar manifesta în special în cazul clădirilor din oraş.

Pe lângă aspectele tehnice legate de pasajul Unirii, edilul a criticat practica emiterii de autorizaţii în regim de urgenţă pentru lucrări de infrastructură care nu necesită acest tip de intervenţii rapide. El a dat exemplul unor proiecte din trecut, cum ar fi Prelungirea Ghencea sau zona Berzei Buzeşti, unde s-au realizat lucrări în regim de urgenţă şi ulterior au apărut complicaţii, ceea ce a întârziat finalizarea acestora.

Dan a subliniat că Primăria Generală doreşte să respecte cu stricteţe legislaţia şi să emită autorizaţii în regim de urgenţă doar în cazuri justificate de pericol public real. El a afirmat că, în situaţiile în care experţii vor semnala un pericol iminent, autorizaţiile vor fi eliberate rapid, însă pentru majoritatea lucrărilor se doreşte un proces de aprobare care să urmeze paşii normali şi să fie bazat pe documentaţia completă şi avizele necesare.

În ceea ce priveşte pasajul de la Unirii, Primăria Sectorului 4 a cerut în luna august 2024 eliberarea unui certificat de urbanism pentru lucrări de consolidare. Primăria Generală a răspuns la începutul lunii septembrie şi a solicitat administraţiei sectorului să obţină avizele tehnice de la Metrorex şi alţi administratori de reţele de utilităţi. Nicuşor Dan a explicat că aceste avize nu sunt o simplă birocraţie, ci cerinţe tehnice esenţiale, impuse de autorităţile care gestionează infrastructura subterană, cum este cazul Metrorex.

În concluzie, pasajul de la Unirii, deşi încadrat într-o categorie nesatisfăcătoare din punct de vedere structural, nu reprezintă un pericol iminent de prăbuşire conform expertizelor disponibile. Cu toate acestea, autorităţile au în vedere realizarea unor lucrări de consolidare, iar primarul general este preocupat de respectarea procedurilor legale şi de asigurarea unei infrastructuri sigure pentru locuitorii Capitalei.

pasajul Unirii; cutremur; Nicuşor Dan; expertiză; siguranță

More from Din BucureștiMore posts in Din București »

Comments are closed.

HTML Image as link
Qries