Consiliul General al Municipiului Bucureşti (CGMB) a respins, joi, din nou, proiectul privind darea în administrarea Institutului “Elie Wiesel” a unui imobil de pe strada Lipscani pentru Muzeul de Istorie al Holocaustului, proiect inițiat de aleșii generali liberali. Majoritatea în CGMB o deșine PSD și ALDE.
“Se aprobă darea în administrare către Institutul Naţional pentru Studierea Holocaustului din România ‘Elie Wiesel’ a imobilului situat în Bucureşti, str. Lipscani, nr. 18-20”, prevede proiectul de hotărâre respins.
Potrivit acestuia, dreptul de administrare se acordă în vederea realizării Muzeului de Istorie a Evreilor şi al Holocaustului din România şi punerea în valoare a patrimoniului propriu. Aceste prevederi intră în vigoare la data obţinerii avizului Ministerului Culturii prevăzut de Legea nr. 422/2001 privind protejarea monumentelor istorice, cu modificările şi completările ulterioare.
“Consider că niciun grup din cadrul CGMB nu e împotriva înfiinţării unui Muzeu al Holocaustului în Bucureşti, dar trebuie să şi punem puţin legalitate în acte. (…) În legea patrimoniului se spune că intervenţiile asupra monumentelor istorice se fac numai pe baza şi cu respectarea avizului emis de Ministerul Culturii sau, după caz, de către serviciile publice deconcentrate ale Ministerului Culturii. (…) Prin proiectul de hotărâre de azi schimbăm o funcţiune a clădirii. (…) Cred că noi, ca şi autoritate, trebuie să avem acest aviz”, a spus Lucian Iliescu, consilier general al PMP.
Adrian Iordache de la Direcţia Juridică a Municipalităţii a explicat că textul se referă la intervenţia fizică asupra unei clădiri.
Primarul general, Gabriela Firea, a menţionat că nu primăria înfiinţează acest muzeu, ci doar dă o clădire în administrare. Ea a spus că, neavând clădirea în administrare, Institutul “Elie Wiesel” nu poate să realizeze proiectul care să fie avizat de Ministerul Culturii.
“În privinţa clădirii pentru pinacotecă, am şi anunţat clădirea de pe Bd. Regina Elisabeta nr. 29-31, foarte central, un spaţiu foarte generos pentru pinacotecă”, a adăugat Firea.
Cristian Olteanu, consilier general al PNL, a opinat că ar fi cel mai înţelept să se facă un nou proiect de hotărâre.
“Eu cred că cel mai înţelept lucru e să ne strângem cu toţii, să facem un proiect de hotărâre nou. (…) Facem un proiect de hotărâre nou, care să poată să stea în picioare şi care să fie într-adevăr în paralel cu rezolvarea situaţiei pinacotecii”, a afirmat Olteanu.
Primarul general, Gabriela Firea, speră că proiectul va fi adoptat la următoarea şedinţă ordinară a CGMB.
“Sunt convinsă că, după discuţiile pe care le vom avea după această şedinţă, vom putea aduce şi acele clarificări privind pinacoteca şi sper ca la viitoarea şedinţă ordinară să avem (…) voturile necesare. E păcat că se duce discuţia în sensul unei competiţii, ca şi cum am pune în comparaţie şi în adversitate Institutul ‘Elie Wiesel’, care doreşte să înfiinţeze Muzeul Holocaustului şi pinacoteca, cea care e necesară şi care nu a fost făcută de 30 de ani. Nu cred că e corect să îi antagonizăm (…) pentru că sunt două proiecte diferite, două proiecte necesare”, a spus Firea.
Comments are closed.