Consiliul General al Municipiului Bucureşti a fost de acord cu prelungirea valabilităţii Planului Urbanistic General al Capitalei, până la intrarea în vigoare a noului PUG.
Valabilitatea Planului Urbanistic General, aprobat în anul 2000, a mai fost prelungită şi în 2010, 2011, 2012 şi 2015.
În expunerea de motive se arată că, în lipsa prelungirii acestei valabilităţii, având în vedere că deocamdată nu a fost finalizată revizuirea PUG, vor apărea întârzieri sau blocaje în domeniul autorizării executării lucrărilor de construcţii pentru investiţii publice şi private, astfel fiind necesară analizarea şi reglementarea teritoriului prin planuri urbanistice zonale pentru aproape toate tipurile de investiţii, ceea ce ar prelungi semnificativ durata de realizare a unor investiţii.
Tiberiu Florescu, prorector al Universităţii de Arhitectură şi Urbanism “Ion Mincu”, a declarat că asocierea pe care universitatea o conduce este în măsură să finalizeze “într-un termen foarte scurt” revizuirea PUG.
“În aceşti ani în care contractul pentru revizuirea PUG a fost încheiat de către Municipiul Bucureşti şi asocierea pe care Universitatea de Arhitectură o conduce lucrurile au evoluat într-un mod, per ansamblu, cred, pozitiv. Suntem în măsură să finalizăm acest plan într-un termen foarte scurt, iar lucrurile ţin strict de proceduri legale, contractuale, de finalizare a acestui proiect. Universitatea a făcut demersuri în tot acest răstimp, pentru completarea bazei de date care stă la baza noului PUG, dorim să facem un instrument modern”, a spus el.
Primarul general, Gabriela Firea, a precizat că la începutul mandatului său, în faţa Direcţiei de Urbanism şi a arhitectului şef de la acea vreme, a anunţat că finalizarea lucrărilor la PUG reprezintă o prioritate. Edilul a menţionat totodată că, potrivit datelor din arhivă, ar fi existat perioade în timpul administraţiilor anterioare în care nu s-au făcut plăţile către asocierea care realizează revizuirea PUG.
“Întreaga Direcţie a asumat acest proiect, am avut apoi întâlnire cu asocierea care realizează acest proiect atât de important (…) şi cred că lucrurile au început să meargă ceva mai bine. Din păcate, nu imediat şi vă spun şi de ce. Dacă relaţia nu este în ambele sensuri, şi anume Direcţia de Urbanism să livreze şi să ofere informaţiile corecte şi la timp către realizatorii PUG, şi invers, realizatorii PUG-ului, conform contractului, să prezinte livrabilele şi, bineînţeles, primăria să plătească etapizat, se creează sincope. La preluarea mandatului de către mine erau deja foarte multe sincope, chiar anumite divergenţe. Din nefericire, cred că nici foştii arhitecţi şefi nu au făcut ceea ce cred că ar fi trebuit să facă în această calitate – şi anume să impulsioneze partea care îi venea Primăriei Generale, prin Direcţia de Urbanism. Domnul arhitect şef pe care îl avem de câteva luni, Ştefan Dumitraşcu, a venit pentru acest proiect”, a declarat ea.
Cristian Olteanu (consilier general PNL) a apreciat însă că asocierea care realizează proiectul nu şi-a făcut datoria şi că banii ar fi fost achitaţi la timp în perioada în care la conducerea PMB s-a aflat Sorin Oprescu.
“Oraşul are nevoie de un Plan Urbanistic General care să însemne o dezvoltare clară şi armonioasă, ceea ce nu se întâmplă. De când sunt eu copil nu se întâmplă asta. Acest contract trebuia să ne dea produsul final pe 31 decembrie 2015. Ceea ce ştiu eu sigur este că în 2015 s-a plătit. Ceea ce a spus domnul Oprescu foarte clar în mai multe şedinţe este că erau cu plăţile la zi. Ca atare, scuza asta până în 2015 nu exista. Consorţiul în sine nu şi-a făcut treaba, este o chestiune simplă. Există un contract între două părţi, în contractul acela sunt trecute nişte lucruri pe care le respecţi sau nu. Noi am constatat că în 2015 nu şi-au făcut treaba. (…) Îmi doresc foarte tare să ajungem la final, dar nimic din ce s-a întâmplat până acum nu mă face să fiu optimist”, a spus el.
Foto: B365.ro
Comments are closed.